KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Bodový systém připravil o řidičský průkaz už 33 000 lidí

Po pěti letech od zavedení bodového systému v České republice ministerstvo dopravy i experti vyjadřují spokojenost s jeho fungováním. Za tu dobu se takzvaně vybodovalo, tedy nasbíralo 12 bodů a přišlo o řidičský průkaz, přes 33 000 řidičů, z toho bylo pouze 1720 žen.


"Celkem si řidiči připsali přes šest milionů bodů za téměř 3,25 miliónu bodovaných přestupků a trestných činů. Z tohoto množství více než čtvrtinu tvoří překročení nedovolené rychlosti v obci o méně než 20 kilometrů za hodinu," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Systém přidělování trestných bodů začal v Česku platit 1. července 2006. V tomto roce výrazně klesl počet mrtvých na silnicích, v následujícím roce však obětí nehod opět přibylo.

Bodový systém funguje tak, že při porušení zákona sbírá řidič vedle pokuty také trestné body. Pokud řidič dosáhne 12 bodů, přijde na rok o řidičský průkaz. Když se naopak 12 měsíců proti zákonu neproviní, čtyři body se mu odečtou.

Čisté bodové konto má podle Nováka stále 5,8 miliónu řidičů. Necelých 5000 řidičů získalo po "vybodování" znovu alespoň jeden trestný bod. První řidič se "vybodoval" 66. den od zavedení systému. Nejvíce řidičů, celkem 108, nasbíralo 12 bodů 15. dubna 2009.

Statistiky ministerstva také jasně ukazují, že ženy jsou za volantem opatrnější než muži. Většinou se dopouštějí přestupků s nižším bodovým ohodnocením. Zatímco u jednobodových přestupků činí podíl žen asi 17 procent, u sedmibodových je to jen méně než sedm procent.

Kromě malého překročení rychlosti v obci řidiči nejčastěji porušují povinnosti vyplývající ze zákazové nebo příkazové značky (17 procent přestupků) nebo jezdí nepřipoutaní či bez přileb (15 procent).

"Pokud se na to podíváme z toho pohledu, že zhruba 80 procent řidičů, kteří se dopustili bodovaného přestupku, se opakovaně přestupku nedopustili a další body jim nepřibyly, tak si myslím, že tam pozitivní efekt je," řekl ČTK ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Zbylých 20 procent přestupců si podle něj z bodového systému těžkou hlavu nedělá. Připustil, že bodový systém se mohl zčásti podílet na změně chování řidičů, což mohlo přispět k poklesu nehodovosti i nížšímu počtu mrtvých na silnicích.

Tržil uvítal již schválenou změnu zákona, která zredukuje počet bodovaných přestupků a začne být účinná od 1. srpna. "Je dobře, že hrubé ohrožující přestupky jsou bodovány a ty, které až tak problémové nejsou, jsou bez bodu," dodal.

Mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota hodnotí bodový systém kladně. Podle něj ho v různých podobách mají nejvyspělejší státy západní Evropy a žádný z nich od něj neodstupuje. Nicméně zástupce motoristů kritizoval ustanovení novely silničního zákona, podle které řidič s malým množstvím alkoholu nebude od srpna obodován. "Alkohol za volant nepatří," podotkl.

Bodový systém od svého počátku prošel drobnými úpravami a od 1. srpna dozná poměrně výrazných změn. Dlouho připravovaná novela silničního zákona zredukuje počet bodovaných přestupků ze 44 na 27.

Řidiči už nebudou dostávat trestné body třeba za malé překročení rychlosti a malé množství alkoholu. Přidělení bodů nebude nově hrozit ani za překročení povolené rychlosti v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu. Dva body místo tří budou postihem za držení telefonu při jízdě. Zrušeny budou i bodové tresty za nerozsvícená světla nebo za nerespektování příkazové značky.


(Zdroj: Krimi Zprávy Kladno)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOJDA JIŘÍ
* 28.4.1981 pohřešovaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

MLYNÁŘÍK VÁCLAV
* 11.2.1969 pohřešovaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín