KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Úplatný policista se hájil tím, že mu snížili plat

Smutnou podívanou nabídlo úterní hlavní líčení s bývalým policistou pražské dopravní policie, 46letým Lubomírem Šimkem, který si letos v březnu řekl o stotisícový úplatek za zfalšování drogového testu u viníka dopravní nehody.


Nic nezapíral, ke všemu se doznal, všeho litoval. Rozsudek si vyslechl hned na prvním stání. Za zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání mu soudce Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Dvořák vyměřil podmíněný trest 17 měsíců vězení s odkladem na dva a půl roku plus dvouapůlroční zákaz práce u policie státní, vojenské i městské.

„Spolupracoval, nebyl doposud trestaný, kladně hodnocen byl v místě bydliště i v zaměstnání,“ vysvětlil hlavní důvody udělení mírného trestu soudce Dvořák.

Proti rozsudku se nebudou odvolávat Šimko ani státní zástupce. I podle něj šlo totiž v případě Šimka o první selhání.

Šimkova výpověď byla spíše než obhajobou rozsáhlým souborem omluv a vysvětlování. „S manželkou máme hypotéku na byt, platím výživné, dítě máme na střední škole. U policie nám od začátku roku snížili platy, což v mém případě znamenalo o tři tisíce nižší příjem,“ uvedl Šimko.

„Mělo mi také skončit stravné za pobyt v Praze ve výši 4000 korun a bezplatné bydlení na ubytovně,“ popsal své finanční problémy. Že jejich řešení přijetím úplatku nebylo správné, chápe prý už sám.

„Zpětně se na to dívám tak, že to byla totální blbost. Přišel jsem o práci, odchodné i výsluhu. Manželka začala chodit k psychologovi, bere prášky. Starší děti se mnou nemluví,“ podotkl s tím, že poté, co televize odvysílala záznam policejní inspekce, kde – byť rozostřeně – přebírá přímo na policejní služebně úplatek, ztratil i všechny známé.

„Každý mě tam poznal, nikdo se mnou nemluví,“ postěžoval si muž, který nyní pracuje jako dělník v továrně.

U policie měl přitom až do března dobré jméno. Za skoro devět let služby byl devatenáctkrát odměněn, nadřízení mu vystavili kladné hodnocení, kázeňsky trestán nebyl nikdy. Vzhledem k předchozí službě u české armády plánoval letos v září odchod do civilu s nárokem na výsluhu 18 tisíc měsíčně.

Život mu převrátila naruby banální dopravní nehoda z 16. února. Devětadvacetiletý Tomáš Tichý, v minulosti pětkrát trestaný za jízdu pod vlivem návykové látky, v Praze 5 zavinil se svým peugeotem srážku s jiným vozidlem a z místa utekl. Na místě nechal i doklady, takže ho police brzy vypátrala a odvezla do nemocnice na Bulovce na testy.

Test byl sice negativní, ale protože Tichý před jízdou údajně kouřil marihuanu, dostal strach. „U výslechu brečel, nabídl mi peníze, jestli by prý nešla změnit ta krev,“ uvedl Šimko, který v té chvíli ucítil příležitost.

Za výměnu údajně pozitivního vzorku za negativní si řekl o sto tisíc korun. Protože ale motorista tolik peněz neměl, při následné výměně SMS zpráv a telefonátů se dohodli na splátkovém kalendáři a navýšení částky na 120 tisíc korun. První 20tisícovou splátku přinesl Tichý 13. března přímo na policejní ředitelství v Kongresové ulici. Mezitím však kontaktoval policejní inspekci, která předání zdokumentovala a policistu na místě zadržela.


(Zdroj: Krimi Zprávy Kladno)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín