KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Úplatek někdo nabízel mým jménem, říká expolicista

Někdejší vysoký důstojník policejního prezidia a nyní podnikatel a právník Jan Mareš (58) odmítá, že by úředníkovi ministerstva dopravy nabídl loni v červenci stotisícový úplatek, z čehož ho viní protikorupční policie.


Mareš, který už před lety musel od policie odejít, protože byl odsouzený ke třem letům vězení za korupci, včera Právu řekl, že peníze jeho jménem a bez jeho vědomí nabídla ministerskému zaměstnanci jeho známá, které pronajal část své kanceláře. Právě ona se prý spojila s policejní inspekcí, která pak začala případ vyšetřovat.

Jak Právo už včera informovalo, detektivové Mareše a další tři muže ve středu zadrželi a obvinili z korupce, za což jim hrozí až šest let za mřížemi. Celou čtveřici ale následně propustili na svobodu. Mareše přitom považují za hlavního organizátora. [celá zpráva]

Podle obvinění policie zástupce Sociálního družstva Benna ze Žďáru nad Sázavou společně s dalšími dvěma muži předal Marešovi sto tisíc korun, aby tuto částku použil na úplatek pro úředníka ministerstva dopravy. Toho se měl údajně snažit přesvědčit, aby kladně vyřídil odvolání družstva proti stanovisku kraje Vysočina, který zamítl žádost Benny o licenci na provoz stanice technické kontroly (STK). Úředník tehdy úplatek razantně odmítl.

Korupce v zastoupení?

Mareš však tvrdí, že s družstvem Benna podepsal smlouvu na právní zastoupení ve věci STK a sto tisíc obdržel od jejího zástupce jako zálohu na své výdaje v rámci služeb pro žďárskou společnost.

Na ministerstvo prý osobně dorazil oficiálně jako právník družstva Benna na základě plné moci. Schůzku mu prý o den dříve dohodla na ministerstvu právě zmíněná známá, která se podle něj představovala jako jeho spolupracovnice.

„Mé jednání na ministerstvu proběhlo naprosto korektně. Já jsem nikdy úplatek nenabízel, ani ho nedal a také v usnesení policie je jasně napsáno, že mi nikdy nebylo prokázáno, že bych někomu nabídl nebo dal úplatek. Já jsem ho měl přislíbit prostřednictvím té známé,“ řekl Právu Mareš.

Dotyčná žena podle něj dorazila na ministerstvo den před ním a jednala prý se stejným úředníkem jako později Mareš. Pracovník úřadu měl být údajně její známý. „Přišla tam bez plné moci, bez ničeho a provedla to, co udělala. Řekla, že jde mým jménem, a zeptala se úředníka, kolik chce za kladné vyřízení té žádosti,“ přiblížil Mareš.

Zároveň připustil, že ho zmíněná žena telefonicky informovala o svém záměru ministerstvo navštívit, proto ji prý požádal, aby mu tam domluvila oficiální schůzku. „Ona se jako právnička a advokátka sama nabídla, že mi v tom pomůže a tu věc vyřídí. Tak jsem jí řekl, že když to umí, ať to vyřídí,“ uvedl někdejší šéf skupiny hospodářské a finanční kriminality na policejním prezidiu.

Tvrdí, že jeho známá si dokonce řekla o zálohu 50 tisíc korun, tedy o část jeho provozních výdajů, s tím, že se o vše postará. Vůbec mu prý ale nesdělila, že nabídla úředníkovi úplatek, navíc jeho jménem.

Jenže Mareš zároveň naznačil, že se on sám mohl o nějakém úplatku pro ministerstvo při telefonickém rozhovoru s touto známou zmínit. O ženě přitom hovořil jako o podvodnici, na kterou bylo podáno několik trestních oznámení.

„Připouštím, že pokud mně podávala nějaké otázky, že nosí peníze na ministerstvo dopravy a stále to není vyřízené, tak jsem jí tam mohl uvést: tak se konečně zeptej, kdo tedy chce úplatek a za kolik, ať se to tedy vyřídí. To jsem mohl říct. V ten den jsem byl s kluky na houbách, byl jsem někde v lese, možná, že jsme měli trochu upito. Takže ano, já jsem jí možná něco do telefonu řekl,“ přiznal včera Právu Mareš. V té době už inspekce jejich hovory odposlouchávala.

Právu se včera kromě Mareše ozval i jeho advokát Josef Pešta. Ten přitom přišel s odlišnou verzí případu než jeho vlastní mandant. „Můj klient vůbec na tom ministerstvu u dotyčného úředníka nebyl, ani být nemohl, což vyplynulo ze čtvrtečních výpovědí jeho spoluobviněných,“ řekl Pešta.

Doplnil, že všichni obvinění v této kauze tvrdí, že částka sto tisíc byla skutečně předána Marešovi na náhradu jeho výdajů.


(Zdroj: Krimi Zprávy Kladno)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín